top of page

Hakukoneoptimointi - 5+1 ilmaista vinkkiä

Hakusanoja sinne tänne tekstiin ja hyvät kuvat, niin hakukoneoptimointi on mallillaan, vai onko? Tämä toki on hyvä lähtökohta, mutta hiukankaan isomman kilpailun vallitessa näillä ei kovin pitkälle tai korkealle pääse, kun puhutaan Googlen hakutuloksista.


Resurssien ollessa rajalliset, alkuun halutaan usein päästä itse tekemällä ja mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Siksi kokosin tähän vinkkejä, joilla voit tehdä halukoneoptimoinnin toimenpiteitä itse sekä saada toivottuja tuloksia. Hakukoneoptimointi; ilmaiset vinkit auttaa sinua tarkastamaan ainakin keskeisimmät asiat sivustoltasi.


SEO Search engine optimization

Selvitä hakusanat, joilla saat sisältösi näkyviin


Ennenkuin kirjoittaa blogitekstiä tai verkkokaupan kategoria kuvausta, on hyvä selvittää, mitä hakusanoja ihmiset oikeasti käyttävät, kun he hakevat vastaavaa sisältöä Googlesta.


Tarjolla on ilmaisia työkaluja, joilla voit tehdä tämän selvityksen. Neil Patelin Answer the Public on työkalu, jonka avulla voit selvittää, millaisia hakuja ihmiset oikeasti aiheesta tekevät. Ilmaisessa versiossa toiminnot ovat rajalliset, mutta sillä pääsee kivasti ainakin alkuun.


Google tarjoaa myös työkaluja avainsanojen tutkimiseen. Google Trends kertoo, mitä ihmiset juuri nyt hakevat, millaiset haut ovat nousussa ja mitä hakusanoja samaan aihealueeseen liittyy.


Työkaluja löytyy pilvin pimein niin ilmaisina kuin maksullisinakin. Käytettävät hakusanat kuitenkin kannattaa vielä tarkastaa ja katsoa, että ne palvelevat juuri sitä tarkoitusta, johon olet niitä käyttämässä, eli huomioi hakusanojen intentio vaikkapa ihan testaamalla niitä Google haussa.


Käytä hakusanoja oikein


Erityisesti sisällöntuotannossa on hyvä muistaa, että sen lukija on aina ihminen, joten muista kirjoittaa tekstit ihmisille, ei hakukoneille. Ei ole siis mitään järkeä tehdä listausta hakusanoista tai sirotella niitä tekstiin ajatellen, miten hakukoneet poimivat ne tehokkaimmin.

Muutama asia hakusanojen sijoittelussa kannattaa kuitenkin muistaa.

Sisällön pääavain sana pitää olla aina otsikossa ja se on hyvä toistaa myös varsinaisen tekstin ensimmäisissä lauseissa. Sitä ei tarvitse toistaa liiaksi, muutama kerta sopivasti tekstiin sijoitettuna riittää.

Muista myös kuvien alt-tekstit ja metakuvaukset. Näissä kannattaa myös hyödyntää avainsanoja.

Pääavainsanan lisäksi sisällössä kannattaa hyödyntää muutamia tukisanoja, toissijaisia hakusanoja, jotka tukevat pääavainsanaa.


Kuvien oikea koko ja formaatti


Työssäni hakukoneoptimoinnin parissa suurin tekninen ongelma sivustoilla on usein liian isot kuvat. Jos et ole varma siitä, ovatko sivustosi kuvat liian suuria, testaa sivustosi vaikkapa Googlen Pagespeed Insights työkalulla. Se näyttää tehokkaasti millaisia sivuston latautumiseen liittyviä ongelmia mahdollisesti on.

Kuva formaatissa suosittelen vahvasti, että käytetään esimerkiksi WebP formaattia, joka on uuden sukupolven formaatti, jossa kuvat on pakattu pienemmäksi laadusta tinkimättä. Useimmilla alustoilla kuvaformaatin saa päivitettyä lisäosien avulla automaattisesti tähän muotoon.

Kuvat kannattaa aina myös nimetä niin, että nimestä tietää, mitä kuvassa on. img456 ei kerro hakukoneille kuvastasi mitään ja se tuskin nousee hakutuloksissa koskaan korkealle. Sen sijaan "Hakukoneoptimoinnin sisältä" kuvan nimenä kertoo jo paljon enemmän. Samalla kannattaa muistaa päivittää kuvien alt-tekstit kuvaaviksi, niin että siitä selviää kuvan sisältö, vaikka kuvaa ei näkisikään.


Ilmaiset SEO analyysit


Näitä suosittelen varovasti niille, jotka haluavat tehdä hakukoneoptimointia ilmaiseksi itse.

Miksi näin?

Monet työkalut antavat paljon tietoa sivustoon liittyen, mutta kaikki ne virheet tai korjausehdotukset, joita nämä työkalut tarjoavat, eivät ole hakukoneoptimoinnin kannalta relevantteja. Osaava hakukoneoptimoija osaa filtteröidä virheistä ne ei niin merkitykselliset asiat pois ja keskittyä olennaisiin asioihin.


Voi silti olla ihan hyvä tarkastaa omat sivut näillä ilmaisilla SEO analyysityökaluilla, jotta saa kuvan siitä, millainen oman sivuston näkyvyys on. Tärkein asia, joka kannattaa tarkastaa on se, että sivut ovat indeksoituneet Googleen. Helpoiten tämän saa tarkastettua Google Search Consolesta. Mikäli sivut eivät jostain syystä ole indeksoituneet, on oikeastaan aivan sama, mitä sivustolla tehdään, sivut eivät näy Googlessa.


Backlinkit - eli linkit muilta sivustoilta


Sivustosi luotettavuutta voit kasvattaa hyvillä backlinkeillä, eli sivustoilta, jotka ohjaavat sinun sivustollesi. Älä kuitenkaan ikinä lähde ostamaan näitä linkkejä!

Hyviä linkkejä voit saada mediasta, vaikkapa lehtijutusta, jonka nettiversioissa on linkki sivustollesi. Erilaiset blogit saattavat myös olla hyviä vaihtoehtoja. Muista siis kysyä aina yhetistöissä, saisiko linkkisi lisättyä yhteistyökumppanin sivustolle. Mitä useampia hyviä linkkejä sivustollasi on, sitä paremmin näyt hakukoneissa ja saat enemmän liikennettä sivustollesi. Tarkista aika ajoin, että linkit toimivat, eli ettei ole rikkinäisiä linkkejä. Näitäkin pystyy tarkastelemaan erilaisten SEO työkalujen kautta.


Tekoäly hakukoneoptimoinnissa


Päivän polttavin kysymys on tekoälyn hyödyntäminen. Itse suosittelen käyttämään tekoälyä ideoinnissa ja vaikkapa otsikoiden pohtimisessa. Tässä artikkelissa en hyödyntänyt tekoälyä, mutta monesti vieraammista aiheista kirjoittaessani haen ideoita Chat GPT;ltä.


Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä tekoäly ei anna aina oikeita vastauksia. Tarkasta siis sen antamat hakusanat tai teksti ideat, että ne ovat käyttökelpoisia. Ja sitten tietysti vielä se fakta, että monet SEO työkalut itsessään hyödyntävät tekoälyä eli todennäköisesti hakukoneoptimointia testaillessasi hyödynnät tekoälyä jo taustalla, joskus jopa tietämättäsi.


Näillä vinkeillä saat tehtyä tarkastuksen sivustosi tilasta ja osaat ehkä tehdä muutamia toimenpiteitä, joilla voit parantaa hakukonenäkyvyyttäsi. Jos jotain kysymyksiä heräsi tätä lukiessa, laita rohkeasti viestiä susanna@susakuisma.com



74 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page