top of page

Miksi käyttää copywriteria tekoälyaikana?

Copywriter on tekstisisällön ammattilainen, joka osaa valjastaa sanat yrityksesi menestyksen rakentajaksi. Copywriter luo tekstiä, joka tukee yrityksesi tavoitteita, lisää myyntiä ja saa näkyvyyttä verkossa.

Tekoäly kehittyy jatkuvasti vauhdilla. Se on todella hyödyllinen työkalu sisällöntuotannossa ja myös osittain tekstien tuotannossa, mutta miksi kannattaa käyttää ihmistä, joka kirjoittaa tekstit, eikä antaa tehtävää suoraan tekoälyn hoidettavaksi? Alla oleva kuva on tuotettu tekoälyn avulla. Ei ihan täydellinen, mutta kuvituksessa ajanee asiansa.Copywriter nainen työpöytänsä ääressä


Mikä on copywriterin vahvuus tekoälyä vastaan?


Luovuus ja inhimillisyys ovat tekijöitä, joissa tekoäly ei pysty kilpailemaan ihmisen kanssa. Se voi tuottaa tekstiä, jossa faktat ovat oikein ja kirjoitusvirheitä ei löydy juurikaan, mutta tekstit ovat usein monotonisia ja persoonattomia. Osaava copywriter on luova ja inhimillinen tekstintuottaja, joka osaa tuoda esiin persoonallisuuden, kirjoittaa ihmiselle ja samaan aikaan teksti on informatiivista ja vakuuttavaa.


Ihminen pystyy myös ymmärtämään kohdeyleisöä. Copywriter voi käydä vuorovaikutusta lukijan kanssa ja tulkita sekä esittää tunteita intuitiivisesti. Hän osaa puhutella yleisöä ja ymmärtää kohdeyleisöä. Toki tekoäly voi oppia tärkeitä asioita kohderyhmistä, mutta inhimillisyys ja intuitio puuttuvat.


Hakukoneoptimointi, eli se, että teksti löytyy hakukoneista oikeilla sanoilla, on yksi keskeinen asia tekstisisältöjen tuotannossa. Teköäly ei kykene strategiseen ajatteluun, jota tarvitaan hakusanojen määrittelyssä. Se voi käyttää malleja ja oppia parhaita SEO käytäntöjä, mutta käytännön tasolla se jää ihmiselle toiseksi. Tekoäly ei osaa aina tulkita hakuintentioita oikein eikä sillä ole niin laajaa kokemusta ja osaamista hakukoneoptimoinnista kuin ihmisellä. Tekoäly ei omaa samanlaista osaamista ja ymmärrystä hakukoneoptimoinnista, joka ihmisellä on. Tekoäly on erittäin tehokas työkalu ja avustaja hakukoneoptimoinnissa, mutta ainakin tällä hetkellä ihminen on se, jonka pitää validoida tekoälyn tarjoamat ehdotukset.


Tekoäly ei pysty tehokkaasti myöskään tuottamaan monimuotoisia tekstejä. Sen taidot rajoittuvat usein tietyn tyyppisiin teksteihin. Ihminen pystyy kirjoittamaan eri tyylisiä myyntitekstejä eri kohderyhmille, verkkosivujen sisältöjä sekä blogi- ja mainostekstejä.


Miksi copywriter käyttää tekoälyä?


Jos tekoäly ei pysty korvaamaan ihmistä, niin miksi copywriterit sitten ihan julkisesti tunnustavat käyttävänsä tekoälyä? Korvaako se sittenkin ihmiset copytyössä?


Vastaukseni on, ei korvaa. Kuten aiemmin totesin, tekoälyltä puuttuu kyky inhimillisyyteen, luovuuteen ja tehokkaaseen strategiseen ajatteluun. Työkaluna tekoäly kuitenkin tarjoaa paljon. Se toimii ideoinnin ja aiheen tutkimisen tukena. Lähdekriittisyys ja lähteiden tarkastaminen on silti tehtävä ihmisen toimesta. Tekoäly kokoaa löytämänsä tiedot, mutta se ei tarkasta faktojen todellisuutta.


Teköäly auttaa myös kieliopin ja oikeinkirjoituksen tarkastamisessa. Etenkin yksin työtään tekevänä copywriterina sokeutuu helposti omille virheilleen. Tekoäly on tehokas ja nopea apuri tekstin tarkastamisessa. Se osaa myös tarkastaa sen, onko teksti originaalia vai kopioitu jostakin. Sataprosenttisesti tässäkään kohtaa en kyllä suosittele luottamaan tekoälyyn.


Mikä on copywriterin rooli yritystoiminnassa?


Sanotaan, että sisältö on kuningas. Hyvät sisällöt ovat keskeinen tekijä yrityksen menestyksessä, oli kyse sitten verkkosivuista tai somesta.

Copywriter on henkilö, jonka avulla yritys voi tehostaa markkinointiaan tehokkaasti, sillä copywriter osaa valjastaa sanat toimimaan tehokkaana keinona tavoittaa oikeat kohdeyleisöt ja puhutella heitä. Kirjoittaminen ei ole vain teknistä sanojen peräkkäin laittamista, vaan tarvitaan ymmärrystä erilaisista asiakasprofiileista ja kohdeyleisöstä, jotta teksti on kohdistettu oikein ja se puhuttelee yleisöä. Copywriter ymmärtää kohdeyleisöä ja osaa puhua samaa kieltä heidän kanssaan samoilla termeillä.


Hyvällä tekstillä luodaan myös brändimielikuvaa ja erottaudutaan kilpailijoista. Sanavalinnat ja tekstin rakenteet kertovat parhaimmillaan yrityksen arvoista, kulttuurista ja tavoitteista, vaikka niitä ei erikseen tekstissä kuvattaisikaan. Informatiivinen ja vakuuttava teksti saa lukijat luottamaan yritykseen. Sen avulla voidaan myös tehokkaasti tuoda lisää liikennettä sivustolle, eli saada sitä kuuluisaa näkyvyyttä.


Tietenkään ei pidä myöskään unohtaa sitä, että vaikka copywriter laskuttaa työstään, hän säästää yrittäjän aikaa ja muita resursseja yrityksen ydintoimintoihin. Hän siis auttaa sinua luomaan parempaa asiantuntijakuvaa yrityksestäsi, kirjoittaa vakuuttavat myyntitekstit sekä informatiivisia ja houkuttelevia verkkosivusisältöjä, jotka näkyvät hakukoneissa.


Tarvitsetko sinä tekstisisällön tuottajaa yrityksellesi? Ota yhteyttä, luodaan yhdessä sanoilla taikoja, joilla yrityksesi menestys saa siivet! Laita viestiä susanna@susakuisma.com


Ps. Tässä tekstissä käytin tekoälyä oikeinkirjoituksen tarkastuksessa, Gemini ei suoriutunut tehtävästä alkuunkaan, joten 100% en luottaisi myöskään oikeinkirjoituksen tarkastuksessa tekoälyyn ;)

59 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page